Posted on

Ilyen volt az első álomtesi óra

Februárban elindult az álomtesi-program: az első órát Vértesbogláron tartották, ahol az iskola tanulói mellett a szülők és tanárok is nagy lelkesedéssel csatlakoztak a zenés-táncos fitnesz gyakorlatokhoz.

Az álomtesi óra a mozgás örömét adja át a gyerekeknek: a megszokott testnevelés-gyakorlatokkal szemben zenére kombinál táncos és fitnesz mozgáselemeket, és egyszerre nagy csoportban, több korosztállyal is végezhető, épp ezért ideális iskolákban. A gyakorlatok a gyerekek számára is könnyen megtanulhatóak, leutánozhatóak. Az első alkalmat a vértesboglári általános iskolában tartották meg, ahol az egész közösséget megmozgatta az álomtesi óra.

„Nagyon hangulatos, lendületes volt, olyan gyerekeket is sikerült bevonni, akik nehezen mozognak, sőt, még szülők is érkeztek.” – mondta el Terjékné Csilla, igazgatónő. „Nagyon pozitív volt az egész – a kollégák is élvezték, a gyerekek is. Az anyukák közül többen voltak már hasonló fitnesz órán, de a gyerekek részére nem volt ennek előzménye nálunk, sokan most vettek részt először ilyen órán. Mindenkit érdekelt, és nyitottak voltunk felé, de nem mindenki tudott most ott lenni, ezért érdemes lenne még más alkalmat is szervezni. Abban gondolkodtunk, hogy lehetne egy-egy órában beépíteni az iskola életébe, vagy rendezvényekre elhozni. Majáliskor például bemutatkozhatna, mert olyankor faluszintű programok szoktak lenni, és ott több ember megismerkedhetne vele – az óvodásokat és az idősebb korosztályt is érdekelné.”

 „Más volt a hangulata, mint egy hagyományos testnevelés órának” – jegyezte meg Rehák Zsoltné, az iskola testnevelő tanára. „A pozitív életérzés, egy új mozgásforma, a közösségépítés, egy új dolog megismerése megvolt benne. A gyerekeknek nagyon tetszett: utána ketten is telefonáltak a környékről, akik hallottak a programról, hogy mikor lesz a következő. Látszott, hogy van erre igény: a szülők közül is sokan eljöttek.” Azt is elmondta, hogy a zenére való mozgást, Step Aerobic gyakorlatokat korábban is beépítette a testnevelés órába, mert a gyerekek nagyon nyitottak minden új mozgásformára, és a zene által észre sem veszik, milyen intenzíven mozognak. „Másnap beszélgettem velük, és azt mondták, elfáradtak, mindenük fájt, de nagyon jó élmény volt, élvezték az egészet. Hihetetlen volt látni, milyen jól bírják a mozgást, a feladatokat.” – tette hozzá az igazgatónő.

Grundmann Béla Zumba® oktató azért találta ki az álomtesi órát, hogy már egészen fiatal kortól bevonja a gyerekeket a mozgásba. A Testnevelési Egyetemen Zumbát® oktat a hallgatóknak, az álomtesi óra pedig egy jó példa arra, hogy hogyan lehet a zenés, táncos fitnesz mozdulatokat ötvözni a hagyományos testnevelés órával, és az iskola falai között arra használni, hogy megszerettessék a gyerekekkel a mozgást.

„A gyerekek közül sokaknak ez volt az első ilyen mozgásélménye, és nagyon jó érzés volt számomra, hogy a végére mindenkit sikerült bevonnom, és egy boldog, Zumba-kiáltással zártuk az órát. Volt egy kisfiú, aki a végén azt mondta nekem, hogy nagyon jó volt az óra, de hangos volt a zene – róla utána megtudtam, hogy autista, és az is ritkaság, hogy szóbaáll idegenekkel. Egy másik, erősen túlsúlyos fiú végigmozogta az órát, és látszott rajta, hogy igazán élvezi az egészet. Ha ezt meg tudom csinálni: bevonni azokat a gyerekeket, akik egyébként nem járnak ilyen órára, ezért megéri” – mesélte az oktató.

Ha szeretnéd kipróbálni az álomtesi órát, gyere el március 18-án Érdre az első nyilvános órára, vagy jelentkezz az iskoláddal itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.