Posted on

„A sport elsősorban örömforrás” – interjú Lukács Cintia Zumba® oktatóval

Lukács Cintia az egyetem mellett kezdett el Zumbát oktatni: tanár szakos hallgatóként nemcsak a tudást, hanem a mozgás örömét is szeretné átadni a tanítványainak.

Hogyan indult számodra, hogy elkezdj a Zumbával is foglalkozni?

Még amikor gimis voltam, talán 10. vagy 11. osztályban jött be a Zumba® Magyarországra, és egy újságban olvastam róla. A tesómmal elmentünk egy órára Sopronban, ahol gimnáziumba jártam, és az ötödik percben úgy voltam vele, hogy ez a legjobb dolog a világon. Innentől kezdve jártam Zumbázni nagyon sokat, egy idő után már heti hét órára. Amikor leérettségiztem, visszajöttem Pestre, és akkor döntöttem úgy, hogy szeretnék ezzel munkaként is foglalkozni. Négy éve megcsináltam az oktatói képzést és azóta tartok Zumba® órákat az egyetem mellett.

Mi az, ami ennyire megfogott benne?

Nem tudom eldönteni igazán. Az oktató személyisége elsősorban, mert nagyon vidám volt és energikus, illetve az egész koncepció. Tetszett, hogy táncóra, de nem olyan értelemben, mint a többi, hogy zene nélkül először lassan megtanuljuk a lépéseket. Azonnal elkapja az embert a felszabadult érzés, folyamatosan táncol és ez hatalmas energiát ad. Összességében az atmoszféra volt olyan, amilyet még soha nem éreztem máshol. Előtte is táncoltam, de ilyet még sehol nem tapasztaltam.

Mit táncoltál?

A táncos „karrierem” balettel kezdődött általános iskolában, utána átmentem show-tánc vonalra, ami mindent lefed a pom-pomtól a country-n át, a latin és diszkós táncokig. Utána leköltöztem Sopronba, ott hiphopra jártam. Magán a tánc szeretetén kívül mindig a közösség adta az igazi jó érzést, azt szerettem benne a legjobban talán.

A Zumbában a közösség mennyire számít?

Nagyon fontos, talán a legfontosabb. Egy kisebb városban könnyebb is közösséget kovácsolni, legalábbis én ezt tapasztaltam Sopronban. Pesten nehezebb, de itt is mindenképp kell. Én is arra törekszem, hogy amikor valaki belép, az első pillanattól kezdve bevonjam a közösségbe, a saját nevén szólítom, odafigyelek rá, hogy jól érezze magát ott. Máshol nem volt ilyen tapasztalatom, ott elmegy az ember edzeni, és annyi. A Zumbában már maga az oktatói közösség is ilyen. Mellette aerobic oktató is vagyok, és ott is vannak barátságok, de ilyen világszintű, nemzetközi közösség kevésbé. A Happy Birthday Beto esemény nagyon fontos abból a szempontból, hogy a magyar Zumba-közösséget közelebb hozza egymáshoz, ez a legnagyobb közös buli az évben.

Mennyire népszerű a Zumba® Magyarországon?

Amikor én elkezdtem 2010-ben, akkor új volt, mostanra pedig már mindenki tudja, hogy mi az. Sajnos sokan más dolgokra asszociálnak a Zumba szó hallatán, mint ami a tényleges valóság, de legalább tudják, mi ez, és ez segít abban, hogy több emberhez eljusson. Még mindig népszerű, mert mi, oktatók is próbáljuk ezt a szenvedélyt átadni.

Mi az, amit tévesen gondolnak az emberek a Zumbáról?

Az első, amit meg szoktam kapni, hogy a „cici és fenékrázás” önmagában lefedi, hogy mi az a Zumba® – ez legalább vicces, meg van igazságalapja is, de azért normális keretek között. Ami inkább szomorú, hogy sokan csak lötyögésnek tartják, azt gondolják, hogy nem csinálunk semmit, és ez igazából nem is sport – ez egyben fájó is, hogy ezt gondolják, mert ha valaki még életében nem tette be a lábát egy Zumba® órára, annál nagyon rossz, ha így alkot véleményt.

Milyen típusú órákat tartasz?

Én klasszikus Zumba® órákat, bár Zumba KIDS™ és Zumba GOLD™ képesítsem is van, illetve a Zumba Stepet is nagyon szeretem. Most egy új sportközpontban fogok órákat tartani, és szeretném, hogy a heti kettőből egy Zumba Step legyen. Illetve a Zumba STRONG™ képzést szeretném megcsinálni, ami valójában nem is Zumba®, hanem egy magas intenzitású interval tréning, de a zenére „szinkronizálva”. Általában aki beleszeret a Zumbába, az a táncos érzés miatt, így kérdés, hogy mennyire lesz ennek közönsége. Ugyanakkor pont azért is lehet jó, mert másokat vonz, mint a klasszikus Zumba®.

Mit szeretnél átadni a Zumbával?

A legnagyobb célom az lenne, illetve akkor érzem, hogy jól csinálom, amikor azt látom az embereken, amit én is érzek Zumba® óra közben: nem csak azt, hogy mosolyog, meg jó közösségben van, hanem, hogy szenvedélyesen csinálja, és az órán kívül más rendezvényekre is eljön. Amikor heti egy-egy órát töltünk együtt, azt szeretném, hogy kiszakadjanak a világból, a hétköznapokból. Itt ez különösen működik a közösség miatt. Szeretném, ha elfelejtenének mindent, és nem anyukák, feleségek, egyetemista hallgatók lennének arra az egy órára.

Úgy gondolom, hogy a sport elsősorban örömforrás kell, hogy legyen.

Sok mindenre jó: alakformáló, zsírégető, az egészséges életmód része, de alapvetően örömet kell, hogy okozzon, és azért járjon az ember sportolni, mert boldog lesz tőle. Én is ezért csinálom. Ebben segít a közösség és a vidám, latin zenék, és lehet, hogy éppen ezért van az, hogy a Zumbán keresztül többen találják meg ezt a boldogság-faktort a sportban.

Hol tartasz órákat?

Szeptember óta egyéni vállalkozóként csinálom, jelenleg három helyen: a Tánctemplomban a VII. kerületben, a Tília Tánc- és Mozgásstúdióban szintén a VII. kerületben és a SportPontban, ami egy új sportközpont a VI. kerületben. Minden információt egyébként meg lehet találni a honlapomon, illetve Facebookon is elérhetnek az érdeklődők.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.